És segur treballar i emmagatzemar arxius al núvol?

És segur treballar i emmagatzemar arxius al núvol?
09/09/2016 Espai 70

Emmagatzemar en el núvol ens permet accedir a una ingent quantitat d’informació des de qualsevol dispositiu connectat a Internet (mòbil, portàtil, tablet…) a qualsevol moment i gairebé des de qualsevol lloc. Podem utilitzar este magatzem virtual per guardar informació i, cada vegada més, també per a editar-la i fins i tot compartir-la amb altres usuaris sense haver de descarregar-la del núvol.

Esta delegació de responsabilitat és un clar avantatge per a la condició humana, imperfecta per definició, en opinió d’experts com Enrique Dans, professor de Sistemes d’Informació en IE Business School: “Les dades, en general, estan en mans d’especialistes, que són els més capaços de garantir la seua seguretat, perquè és part del seu avantatge competitiu. Encara hi ha persones absolutament desinformades que pensen que les seues dades estan més segures en el seu sistema que en un núvol. És completament absurd, demencial.”

Enrique Dans

Emmagatzemar arxius en el núvol comporta certes limitacions. Dos exemples: Si la companyia que presta el servei deixa de funcionar temporal o definitivament, perdrem l’accés a la nostra informació i, segons siga nostra connexió a Internet, podem treballar amb els arxius allotjats en el núvol a tot drap o a velocitat de creuer.

Per optimitzar la seguretat i la privadesa de la nostra informació quan utilitzem serveis d’emmagatzematge en el núvol, des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme) aconsellen seguir unes pautes:

1.- Limitar i classificar la informació

  • No utilitzar el núvol per emmagatzemar informació sensible (DNI, contrasenyes, en general dades personals pròpies o alienes, informació confidencial d’empreses…)
  • Si pugem informació que apreciem, com àlbums de fotos o vídeos, es recomana fer-ho a manera de còpia de seguretat. Sempre hauríem de tenir esta mateixa informació en un altre dispositiu local.

2.- Recórrer a contrasenyes fortes i encriptar

  • Registrar-nos en els serveis d’emmagatzematge que la requereixen amb una contrasenya prou robusta per posar-li-ho difícil als ciberdelinqüents.
  • Alguns serveis compten amb un sistema de verificació en dos passos. Si ho utilitzem, ampliarem considerablement la seguretat dels nostres arxius ja que, a més de la contrasenya, necessitarem conèixer un codi que rebrem en el telèfon per accedir al nostre compte.
  • En cert sistemes, el contingut que s’emmagatzema deixa de ser totalment privat, per la qual cosa és recomanable encriptar-ho abans de pujar-ho.

3.- Un sistema de seguretat

  • El risc de tenir malware/troyanos que puguen robar les nostres credencials es redueix si mantenim actualitzat el programa antivirus.

Seguretat a Internet

Tu, què opines?, és segur treballar i emmagatzemar els arxius personals i/o professionals al núvol? Comparteix a les xarxes socials de Espai 70 els teus consells de seguretat.

0 Comentarios

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*